Stollen Malzemeleri

Hamur:

  • 1 adet yumurta
  • ½ su bardağı sıvıyağ
  • ½ çay bardağı toz şeker
  • ½ su bardağı süt
  • 1 çorba kaşığı instant maya
  • 3,5 su bardağı un
  • adet karanfil
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • adet kuru kayısı
  • adet kuru incir
  • 1 çay bardağı portakal kabuğu şekerlemesi
  • 1 çay bardağı kuru üzüm
  • ½ çay bardağı kuş üzümü
  • ½ çay bardağı kuru frenk üzümü
  • ½ çay bardağı badem veya fındık

Üzerine:

  • tatlı kaşığı tereyağı
  • su bardağı pudra şekeri

Stollen Nasıl Yapılır

  1. Kuru meyveleri yıkayıp doğrayın ve biraz yumuşamaları için üzerlerine su koyup bekletin. Dilerseniz portakal suyu da koyabilirsiniz.
  2. Mayayı ve 1 tatlı kaşığı toz şekeri ılık sütün içine koyup karıştırın ve 15 dakika bekletin.
  3. Karanfili havanda toz haline gelene kadar dövün.
  4. Mayalı sütü, kalan toz şekeri, sıvıyağı, yumurtayı karıştırma kabına alıp elinizle yoğurmaya başlayın. Unu azar azar ilave ederek ele yapışmayan bir hamur yoğurun. Un fazla gelirse ilave etmeyi kesin. Hamur çok cıvık olursa çok az daha un koyabilirsiniz. Toz karanfil ve tarçını da koyun ve yoğurmaya devam edin. Hamuru iyice yoğurduktan sonra üzerini strech filmle kapatıp ılık bir yerde en az 1 saat mayalanmaya bırakın.
  5. Yumuşayan kuru meyvelerin suyunu süzün ve kağıt havlu ile kurulayarak fazla sularını alın. Bademi de bıçakla iri parçalara bölün. Meyveleri ve bademi de hamura ilave edin ve kısa bir süre yoğurarak hamura karışmalarını sağlayın.
  6. Hamuru temiz bir tezgahta kalınca açın. Eni 25, boyu 30 cm kadar oluyor yaklaşık. Marzipanı elinizle hafifçe yumuşatıp yuvarlayın ve hamurun ortasına, boylamasına yerleştirin. Üzerine hamuru kapatıp uçlarını birleştirin. 
  7. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye koyup önceden ısıtılmış 170 derecedeki fırında üzeri ve altı iyice kızarana kadar 30 dakika pişirdikten sonra içinin iyice pişmesi için fırının ısısını 150 dereceye düşürüp yaklaşık yarım saat daha pişirin. Benimki 60 dakika sürdü. Almadan önce içinin iyice piştiğinden emin olun.
  8. Fırından çıkarınca üzerine tereyağı sürün ve pudra şekeri ile üzerini ve yanlarını kaplayın.