Malzemeler
30 gr yaş maya
480 ml ılık su (suyun sıcaklığı 40-46 derece
arasında olmalı)
40 gr bal (veya bulabiliyorsanız 9 gr
malt)
225 gr ekmek unu
625 gr irmik unu
30 ml zeytinyağı
20 gr tuz
6 gr sarımsak tozu veya 15 ml taze sarımsak
püresi
Nasıl Yapılır?
1)Yaş mayayı ılık suyun içine koyup
eritin. Su sıcaklığının mutlaka 40-46 derece arasında olması lazım, bir mutfak
derecesiyle sıcaklığını ölçün. Maya suyun içinde tamamen eriyinceye kadar
karıştırın.
2)Bal, ekmek unu, zeytinyağı, tuz,
sarımsak ve irmiği (irmikten bir avuç dolusu alın ve bir kenara bırakın) yaş
mayalı karışımın içine koyun, karıştırın. İrmiği isterseniz rondoda çekip un
kıvamına getirebilirsiniz. Karışım hamur kıvamına geldiği zaman, 10 dakika
boyunca yoğurun. Hamur çok sert değil yumuşak bir kıvama geldiğinde yoğurmayı
bırakabilirsiniz.
3)Yoğurmayı bitirdiğinizde, bir kasenin
içini zeytinyağıyla yağlayıp, hamuru içine koyun. Hamuru yumruklayıp, tersini
çevirin, tersini de yumruklayın. Kasenin üzerini örtüp, ılık bir yerde kabarmaya
bırakın. İki katı kadar kabardığında, olmuş demektir. (Fırınınız 50 derecede
ısıtılabiliyorsa, 30-40 dakika kadar fırında bırakın. Ben öyle yaptım.)
4)Hamur iki katı kadar kabardığında,
hamuru tekrar yumruklayın ve tersini çevirin, aynı işlemi tekrarlayın. Tekrar
üstünü örtüp iki katı kadar kabarmaya bırakın. (Yine fırına
koyabilirsiniz.)
5)Hamur tekrar iki katı kadar
kabardığında, iki eşit parçaya bölün. Hamurlara oval veya yuvarlak şekil verin.
Bu sefer bir buçuk katı kadar kabarmasını bekleyin. (3 defa bu kabarma işlemini
tekrarladıktan sonra, hamur fırına verilmeye hazır oluyor.)ar
0 yorum:
Yorum Gönder