19 Haziran 2010 Cumartesi

Astım Hastalarında

D Vitamini Düzeyi

Bilim ve Teknik - TÜBİTAK / Mayıs 2010 / Özlem İkinci

D vitamini düzeyi düşük astım hastası çocukların alerjiye daha yatkın

Journal of Allergy & Clinical Immunology dergisinde yayımlanan makalelerinde Ulusal Yahudi Sağlık Merkezi’nden Doktor Daniel Searing ve meslektaşları D vitamininin, astımın ilaç tedavisindeki en önemli denetleyici olan kortikosteroitlerin etkisini arttırdığını bildirdiler. Çalışmalarında D vitamini düzeyi düşük astım hastası çocukların alerjiye daha yatkın olduklarını, akciğer işlevlerinin düşük olduğunu ve daha fazla ilaç tedavisi gördüklerini belirten Dr. Searing, diğer yandan bulgularının D vitamini desteğinin astım hastası çocuklarda steroid direncinin tersine çevrilmesine ve hastalar için gerekli etkili steroid dozunun azaltılmasına yardımcı olabileceğini saptadıklarını söylüyor.

Araştırmacılar Ulusal Yahudi Sağlık Merkezi’ndeki 100 pediatrik astım hastasının elektronik sağlık kayıtlarını incelediler. Toplam hasta sayısının % 47’sinde D vitamini düzeyi 30 nanogram/milimetre’nin (ng/ml) altında, yani yetersiz düzeyde, % 17’sinde 20 ng/ml’nin altında, yani D vitamini eksikliği olarak değerlendirilecek düzeyde görüldü. D vitamini eksikliği olan hastalarda, alerji göstergesi olan IgE düzeyi genellikle daha yüksekti ve bu hastalar deri testinde daha çok alerjene pozitif yanıt verdiler.

D vitamini eksikliği görülen hastalarda köpek, ev toz akarları gibi kapalı ortam alerjenlerine karşı daha yoğun alerjik yanıt gözlendi

D vitamini eksikliğinin, aynı zamanda kişinin nefes alırken bir saniyede alıp verdiği hava miktarı yani FEV1 ile akciğerdeki diğer bir işlerlik ölçütü olan FEV1/FVC’nin düşük olmasıyla ilişkili olduğu saptandı. D vitamini eksikliği olan hastalarda, solunum ya da ağız yoluyla steroidlerin ve uzun süre etkili angonistlerin (bronş açıcı) kullanımının daha fazla olduğu gözlendi. Doktor Donald Leung bulgularının iki olası açıklaması olduğunu belirtiyor. Ya D vitamini eksikliği daha fazla kortikosteroit tedavisi gerektirecek kadar astımın ciddiyetini arttırıyor ya da D vitamini doğrudan steroid aktivitesini etkiliyor ve D vitamini düzeyinin düşük olmasıyla steroidlerin etkisi azalıyor, dolayısıyla aynı etkiyi gösterecek daha fazla ilaç kullanımı gerekiyor.

Dr. Leung’a göre araştırmaları, D vitamininin kortikosterotilerin fonksiyonlarını arttırdığına işaret ediyor. Dr. Leung, eğer gelecekteki çalışmalardan bu bulguları onaylayacak sonuçlar elde edilirse D vitamininin, astım hastalarının solunum şikâyetlerinin daha az ilaç kullanarak kontrol altına alınmasında yardımcı olabileceğini vurguluyor.

0 yorum:

gönlümden geçenlere bakın

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

bannerımı alırmısınız?


p>”"

gönlümden geçenler

gönlümden geçenler