Hamilelikle ilgili hurafeler...
1- İlki düşerse bir daha tutmazmış. Doktorlar gebeliklerin çoğunun düşükle sonuçlandığını ve çok erken dönemde olduğu için birçok kadının düşük yaptığını bile farketmediğini belirtiyorlar.
2- Jinekolojik muayene veya ultrason düşüğe yol açar. Bu kontroller sayesinde pek çok sorun önceden tespit edilip, önlem alınabiliyor. Ehil kişilerce yapıldığı sürece...
3- Ye ekşiyi doğur Ayşe'yi, ye tatlıyı doğur atlıyı (Hakkı'yı versiyonu da var.) Artık biraz espri gibi söyleniyor. Sperm, X ya da Y cinsiyet genini taşıyarak, yumurtayı döllediği anda cinsiyet kesinleşiyor. Bizim öğrenmemiz için birkaç ay geçmesi gerekiyor.
4- Denize girme, bebeğin mikrop kapar. Temiz olduğu sürece hamile annelerin deniz veya havuza girmesi sakıncalı değildir. Kendinizi zorlamadan yapılan yüzme gebelikte önerilen sporlardandır.
5- Sen iki canlısın, iki kişilik yemen lazım Gebelikte daha fazla kalori gerek. Ama o kadar da değil. Fazladan alınan kilolar başta doğumu zorlaştırmak olmak üzere, yarar değil zarar getiriyor.
6- Bebek saçlanınca miden yanmaya başlar. Çeşitli hamilelik komplikasyonlan arasında reflü çok yaygındır. Nedenlerini araştınrsanız, bebeğin saçlarının bunların arasında sayılmadığını göreceksiniz.
7- Süt içmez, yoğurt yemezsen dişlerin dökülür. Hamilelikte diş kayıplarının en önemli nedeni diş etlerinde şişlik, kanamalara neden olabilen hamilelik gingivitisi ve buna bağlı oluşabilecek iltihaplanmalardır. Dişlerinizi iyi fırçalayın ve eğer bir sorun yaşarsanız, mutlaka diş hekiminizle görüşün.
8- Göbeğin küçükse bebek küçüktür. Ultrason yardımı ile doktorlar belirli bir sapma ile bebeğin kilosunu tahmin edebiliyorlar. Bu konuda 'göz kararı' hükümsüzdür!
9- Kalçan küçükse çatın dardır, normal doğum yapamazsın. Doktorunuz hamileliğinizin sonuna doğru bebeğin kafa çevresini ve annenin leğen kemiğini ölçecektir (basen genişliğini değil). İstatistiklere göre kadınların %90’ında çatı darlığı sorunu yaşanmıyor. Tombul kalçaların doğuma bir yararı yok!
0 yorum:
Yorum Gönder