10 Ocak 2010 Pazar

ilkayın mekanı arkadaştan okudum:Kaynak yenısafak.com .tr

Uyku ya da istirahat esnasında bacaklarınızda rahatsızlık mı hissediyorsunuz… Ya da huzursuzluk, hareket ettirme ihtiyacı, uyuşma, karıncalanma gibi hisler mi var. O halde sizde Huzursuz Bacak Sendromu var demektir. Yöresel tabirlere göre, 'bacaklarım kıpraşıyor', 'gıdıklanıyor', 'yanıyor', 'böcekler dolaşıyor', 'karıncalar geziyor' gibi şikayetler söz konusudur. Nöropsikiyatri İstanbul Hastanesi Uzm. Psikiyatrist Funda Güdücü, bacakları hareket ettirmekle, yataktan kalkıp dolaşmayla, masajla kısa süreli bir rahatlamayla şikayetlerin devam edebileceğini belirterek, “Kimi bu durumdan muzdarip hastalar, gece boyunca defalarca bacaklarını soğuk suyla yıkayarak, tülbentle sıkarak rahatlamaya çalışır. Ayakta hareket halinde iken rahatlama olduğundan bütün gece ev işlerini bitiren hanımlar var. Uyku bölündüğü için kalitesi de bozulmaktadır. Hastalar yaşadıkları sıkıntıyı dile getirmek için bu hastalığı, kimi kez “huysuz bacak” kimi kez “yorgun bacak” olarak tanımlar. Yüzde 5 sıklıkta karşılaşılan bu şikayetle genellikle ortopedi, fizik tedavi uzmanına başvurulmaktadır. Bu hastalıkla yaşamak zorunda değiliz. Çünkü tedavisi olan bir durum ve yüzde 80 civarında yüz güldürücü tedavi sonuçları alınabiliyor” diye konuştu.

Oldukça sık rastlanıyor

  • Bacakları sürekli hareket ettirme ihtiyacı duyma ve bu yüzden uykuya dalamama bir rahatsızlıktır.

  • Hasta, çoğu zaman bu rahatsızlığın belirtilerini, uykusuzluğun oluşturduğu gerginliğe bağladığı için anlatamaz.. Hasta sadece geceleri uykuya dalamadığından bahseder.

  • Romatizma, depresyon, psikiyatride kullanılan bazı ilaçların yan etkisine bağlı aşırı hareketlilik gibi durumlarla karıştırılabilir.

  • Akşam saatlerinde ve dinlenme sırasında özellikle de yatakta şiddetlenen, nahoş belirtilerdir.

  • Hastada bir huzursuzluk ve bacakları hareket ettirme gereksinimi söz konusudur.

  • Kimi hasta sıcak kompreslerden veya ılık duştan yarar görür.

  • Kadınlarda biraz daha sıktır.

  • Hastalık her yaşta başlayabilmekle birlikte orta ve ileri yaşlarda belirgin olarak daha fazla görülmektedir.

    19.11.2006

    Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Diyalog Gazetecilik San. ve Tic. Ltd. Şti.'ne aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan köşe yazısı/habere aktif link verilerek kullanılabilir.

  • 1 yorum:

    Sevtap dedi ki...

    çok güzel aklımızda bulunsun.

    gönlümden geçenlere bakın

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

    bannerımı alırmısınız?


    p>”"

    gönlümden geçenler

    gönlümden geçenler