29 Haziran 2009 Pazartesi

Subject: Raf Ömürleri > >> Markete gittiniz. > >> > >> Yeşil sapları, şık karton kutuları, minik-yeşil etiketleri; Tek renk, > >> tek ses, tek yürek halleri; Yüksek fiyatlarıyla tezgahların yıldızı, > >> kan kırmızı domatesler. > >> > >> Yediniz mi? > >> > >> Yiyeceksiniz! > >> > >> Zira onlar, modern dünyanın gurur kaynakları. > >> > >> "Tatmin olma" duygusu köreltilmiş, "yeter" sözünü defterinden çoktan > >> silmiş insan evladının zeka ürünleri onlar. > >> > >> Onlara şimdi domates diyorlar. > >> > >> Devasa seralarda, tümüyle bilgisayar kontrolünde, topraksız koşullarda > >> (su kültürü) yetişiyorlar. > >> > >> Her birinin köküne birer serum hortumu bağlı, damla damla dökülüyor > >> azotlar, fosforlar, kalsiyumlar. .. > >> > >> Hava mı lazım? > >> > >> Pompalar var, suyun içine gerektiği kadar hava basıyor. > >> > >> Güneş mi lazım? > >> > >> Cıvalı ampuller var, fotosentezi artıran yüksek basınçlı ışık basıyor. > >> > >> Kuş mu lazım? > >> > >> Aşk olsun! > >> > >> Zamanı gelince, salınıyor bambus arıları içeri; Dölleniversinler, > >> kurda-kuşa muhtaç olmadan.. > >> > >> Çünkü onlar doğanın güvensiz derbederliğine terk edilemeyecek kadar > >> değerliler. > >> > >> Onlar, öbür dünyaya giderken yanımızda götüreceğimiz yatlar, katlar, > >> plazmalar, plazalar... > >> > >> > >> > >> Hala markettesiniz. > >> > >> Süt içip kemikleri geliştirmek gibi bir inancın peşinde, > >> dolaşıyorsunuz raflarda. > >> > >> O, beyaz sıvının içinde protein, vitamin, bir sürü bakteri, mineral > >> filan olduğunu düşünüyorsunuz. > >> > >> Nasıl söylemeli, bilmem ki? > >> > >> Aramızda kalsın ama, onun içinde artık bir şey yok! > >> > >> İyisi mi bunu size, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nden Prof. Dr. Ahmet > >> Aydın söylesin "Süt sağlıklı bir içecekken, raf ömrünü uzatmak için > >> pastörizasyon, yüksek ısı uygulaması (UHT) ve homojenizasyonla çok > >> zararlı bir ürün haline getiriliyor. Bu işlemlerle sütün içindeki tüm > >> bakterileri öldürülüyor. Pastörizasyon, sütün vitamin ve mineralle > >> zenginleşmesini engelliyor, sindirim enzimlerini tahrip ediyor, tahrip > >> olan ve sindirilmeyen protein parçacıkları, bağırsaktan kanımıza > >> geçiyor, vücut da bunları düşman olarak algılıyor ve bağışıklık > >> sistemini tahrip ediyor. İnsan vücudu tahrip oluyor ve alerjik > >> hastalıklara, bağışıklık sistemi hastalıklarına, romatizmal > >> hastalıklara neden oluyor. Çocuklarda görülen kronik orta kulak iltihabının altında da süt kullanımı vardır...". > >> > >> Hadi bunları geçtik bir kalem. Siz o sütü veren ineğin başına gelenlerden haberdar mısınız? > >> > >> İnek inek olmaktan çıkalı çok oldu. > >> > >> Önüne konan her şeyi yiyen. Bol hormon ve antibiyotikle ayakta durabilen, deri kaplı et parçaları onlar. > >> > >> Günde 100 kilo süt(!) veren inek yaptılar. > >> > >> Ne demek biliyor musunuz bu? > >> > >> > >> Market arabasını sürmeye devam. > >> > >> Üzümleri gördünüz mü? > >> > >> Sanki bağdan yeni gelmişler. Dip diri, ip iriler. > >> > >> Nereden geliyor bunlar? > >> > >> Şili'den. > >> > >> Şili mi? > >> > >> Evet! > >> > >> Kaç gündür buradalar? > >> > >> 3-5 gün oldu. > >> > >> Düşünün, Şili'nin bir köyünde topluyorlar bunları. > >> > >> Uzun yolculuklar sonunda bize geliyor. Bir süre bizim manavda bekliyor.. > >>Alıyorsun eve getiriyorsun, evde de 3-5 gün daha, bana mısın demiyor. > >> > >> İyi ama, nasıl? > >> > >> Şahane şeyler var, adına ilaç diyorlar. Üzümlere verilen bu ilaçlardan birinin etiketindeki faydaları sayalım mesela: > >> > >> · Dane büyüklüğünü artırır, > >> > >> · Dane ağrılığını artırır, > >> > >> · Dane şeklini daha düzgün olarak değiştirir, > >> > >> · Tam olgunlaşmada bile daneye parlak sarı yeşil rengini verir, > >> > >> · Güçlü üzüm çöpüne rağmen dane sıkıca sapa bağlı kalır. Bu > >> yüzden yükleme taşıma esnasında danelenme nedeniyle olabilecek kayıplar azalır, > >> > >> · Dayanıklı ve dirençli kabuk sayesinde hasat ve hasat sonrası olabilecek yaralanmalar en aza iner, hastalıklara direnç katar, > >> > >> · Kullanım dozu yükseldiğinde sofralık üzümlerde hasadı geciktirir, > >> > >> > >> · Yüksek kalite ve standart sağlar, > >> > >> · Raf ömrü uzar > >> > >> Daha durun! > >> > >> Petunya ve karnabahar geni konmuş mısırlardan yapılma cipsleri de yiyeceksiniz. > >> > >> Geceleri de bahçenizi denizanası geniyle donatılmış buğdaylarla aydınlatacaksınız. > >> > >> Diyebilirsiniz ki, "hep olumsuz tarafından bakma, bu gelişmeler olmasa > >> açlığın önüne geçilemez". İyi ama açlığın nedeni gıda üretimindeki yetersizlik değil ki! > >> > >> Tam tersine, bu gün dünyada gıda üretiminde fazlalık var. Öyle ki, tüm üretilen besinleri toplayıp, dünyadaki insan sayısına bölseniz, kişi başına günlük 2 kilo gıda düşüyor. > >> > >> Bu hepimizi besler de, yus yuvarlak bile yapar. > >> > >> Sorun gıda üretiminin yetersizliği değil, aç olanların gıda alacak paralarının olmaması. > >> > >> Ama, daha da vahimi, biz de o süt, domates, üzüm gibi oluyoruz. > >> > >> Neye ağlayıp, neye güleceğimizi birileri bize anlatıyor. > >> > >> Kimi sevip, kimden nefret edeceğimizi de. > >> > >> İnsan ilişkilerini artık klavye ve monitor üzerinden kuruyoruz. > >> > >> Gün geliyor, öldürüyoruz. > >> > >> Adına "bilgi" dedikleri rafine verilerle zihnimizi doldurup, > >> enselerinde bar kod yapıştırılmış mamül ürünler oluyoruz. > >> > >> > >> Ne diyelim? > >> > >> Raf ömrümüz uzun olsun!

0 yorum:

gönlümden geçenlere bakın

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

bannerımı alırmısınız?


p>”"

gönlümden geçenler

gönlümden geçenler