17 Eylül 2016 Cumartesi

PESKUDEN ÇORBASI(SIVAS YÖRESI

PESKUDEN ÇORBASI
Malzemeler:
Mercimek
Nohut
Yarım kg dana eti
Yarma
Un
1 yumurta 

Sokareç için:Tereyağ
Kuru soğan
Körmen
Nane

Yapılışı:
Peskutan ekşimiş ayran ya da sütten elde edilen bir tür kese yoğurdudur.  Kaynatılıp soğumaya bırakılan süt zaman içinde ekşir ve yoğurt kıvamı alır. içerisindeki acımtırak su süzülüp bir süzme yoğurt  kıvamı yakalandığında peskutan hazır demektir.

Un ve yumurtayla bir meyane yapılır. Peskutanın bir kısmı yapılan meyaneye bir miktar suyla seyreltilerek karıştırılır. Kalan koyu kıvamlı peskutan el mikserinden geçirilmek üzere bir kaba alınır. Meyaneyle karışınca koyulaşan malzemelere bir miktar ılık su ilave edilir. Yarma ve önceden etle haşlanmış mercimekler kara suyundan arındırılarak peskutanın içine karıştırılır. Haşlanıp su da bekletilmiş nohutlar da tencereye alınır. Tüm malzemeler hep aynı yönde yavaş yavaş karıştırılır.

Sokariç sos yapmak için kıyılan soğanlar kızgın tereyağında sotelenir. Yaban sarımsağı ya da kır soğanı olarak da bilinen körmenler küçük küçük doğranarak tavaya aktarılır. Sotelemenin sonuna doğru sosa nane de eklenir. Ağız tadına göre çeşitli baharatlarla  ben taze   kışnış koyuyorum lezzet daha artıyorzenginleştirilen sos, çorba piştikten sonra tencereye dökülerek karıştırılır ve  bir miktar daha pişirilir.https.//belguzaranne.blogspot.com

0 yorum:

gönlümden geçenlere bakın

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

bannerımı alırmısınız?


p>”"

gönlümden geçenler

gönlümden geçenler