BEYAZ AHANA SARMASI
Orta lahana
1,5 2 bardak kadar pirinç
1 çay bardağı zeytinyağı
5 adet orta boy kuru soğan
5-6 dal dereotu
5-6 dal maydanoz
5-1 tatlı kaşığı kuru nane
2 adet kesme şeker
2 çay kaşığı yenibahar
1 çay kaşığı kimyon
pulbiber
2yemek kaşığı dolma fıstığı
2yemekkaşığı kuş üzümü
tuz
karabiber
sosu için:
1/2 çay bardağı kadar zeytinyağı
1/2 limonun suyuveya eksı erık
tuz
yeteri kadar su
Lahanalarımızı haşlamak için büyükçe bir tencereye su koyalım ve tuz ekle dikkatli bir şekilde yırtmadan lahananın yapraklarını ayıralım ve haşlıyalım suzelım soğuk suda sokla
Tencereye zeytınyağını ısıtalım ve yemeklik doğradığımız soğanlarımızı pembeleşinceye dekkadar kavuralım fıstığı kavur, önceden ıslatılmış kuş uzumu pırıncı ekle ardından de suyunu salıp çekene kadar onuda kavurup pirinci,şekeri ve tuzunu ekleyelim kavurmaya devam edelim.1 çay bardağı kadar ılık su koyup kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirelim.en son ocaktan aldıktan sonra ince kıydığımız maydanoz,nane,dereotu ve baharatlarınıda ekleyip iyice karıştıralım maydanoz ve dere otunu ınce kıy pırınce eke demlensın
tüm sarma işlemi bitince sarmalarımızı dibini lahanayla kapladığımız tenecereye dizelim.bu işlem için yırtık kullanılmayan lahanaları kullanabilirsiniz,değerlenmişte olurlar.
ardından üzerine tuz ,zeytinyağını ,lımon suyu çırp dolmaya gezdırgezdirelim hizasını azıcık geçecek kadar ılık suyu ekleyip uzerıne kullanılmayan lahana kapatıp kısık ateşte pışırelım kaynamaya bırakalım.kaynayınca altını iyice kısıp pişirmeye bırakalım.
Afıyet olsun
http://belguzaranne.blogspot.com
0 yorum:
Yorum Gönder