5 Haziran 2014 Perşembe

SARMISAKLI EKMEK

Malzemeler



30 gr yaş maya

480 ml ılık su (suyun sıcaklığı 40-46 derece arasında olmalı)

40 gr bal (veya bulabiliyorsanız 9 gr malt)

225 gr ekmek unu

625 gr irmik unu

30 ml zeytinyağı

20 gr tuz

6 gr sarımsak tozu veya 15 ml taze sarımsak püresi



Nasıl Yapılır?



1)Yaş mayayı ılık suyun içine koyup eritin. Su sıcaklığının mutlaka 40-46 derece arasında olması lazım, bir mutfak derecesiyle sıcaklığını ölçün. Maya suyun içinde tamamen eriyinceye kadar karıştırın.



2)Bal, ekmek unu, zeytinyağı, tuz, sarımsak ve irmiği (irmikten bir avuç dolusu alın ve bir kenara bırakın) yaş mayalı karışımın içine koyun, karıştırın. İrmiği isterseniz rondoda çekip un kıvamına getirebilirsiniz. Karışım hamur kıvamına geldiği zaman, 10 dakika boyunca yoğurun. Hamur çok sert değil yumuşak bir kıvama geldiğinde yoğurmayı bırakabilirsiniz.



3)Yoğurmayı bitirdiğinizde, bir kasenin içini zeytinyağıyla yağlayıp, hamuru içine koyun. Hamuru yumruklayıp, tersini çevirin, tersini de yumruklayın. Kasenin üzerini örtüp, ılık bir yerde kabarmaya bırakın. İki katı kadar kabardığında, olmuş demektir. (Fırınınız 50 derecede ısıtılabiliyorsa, 30-40 dakika kadar fırında bırakın. Ben öyle yaptım.)



4)Hamur iki katı kadar kabardığında, hamuru tekrar yumruklayın ve tersini çevirin, aynı işlemi tekrarlayın. Tekrar üstünü örtüp iki katı kadar kabarmaya bırakın. (Yine fırına koyabilirsiniz.)



5)Hamur tekrar iki katı kadar kabardığında, iki eşit parçaya bölün. Hamurlara oval veya yuvarlak şekil verin. Bu sefer bir buçuk katı kadar kabarmasını bekleyin. (3 defa bu kabarma işlemini tekrarladıktan sonra, hamur fırına verilmeye hazır oluyor.)ar



6)Ekmek hamurlarını pişirme kağıdı serilmiş tepsiye yerleştirin. Fırını 200 dereceye ayarlayıp buhar verin ve 10 dakika pişirin. Ardından buharı kapatıp ısıyı 180 dereceye indirin ve 40 dakika daha pişirin.

0 yorum:

gönlümden geçenlere bakın

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

bannerımı alırmısınız?


p>”"

gönlümden geçenler

gönlümden geçenler